Przepisy Maćka Barańskiego


 

ŚWIĄTECZNE ROGALIKI Z MAKIEM

 

Składniki:

 

Ciasto:

 

  • 500g mąki pszennej
  • 200g masła
  • 40g świeżych drożdży
  • 3 jajka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy lub ekstrakt waniliowy
  • szczypta soli

 

Nadzienie:


Masa makowa z puszki lub przygotowana własnoręcznie.


Lukier:

 

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka gorącej wody lub mleka

 

Przygotowanie:


Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

 

Do miski wkładamy przesianą mąkę, dodajemy pozostałe składniki ( uprzednio drożdże rozpuścić w małej ilości wody z łyżeczką cukru i łyżką mąki, odczekać 10 minut, aż zaczną pracować) i wszystko dokładnie wyrabiamy przez kilka minut.

 

Składniki powinny dokładnie się połączyć, aż uzyskamy gładkie, jednolite ciasto. Odstawiamy je pod przykryciem w ciepłe miejsce i czekamy, aż podwoi swoją objętość.


Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ponownie, dzielimy na 3 lub 4 równe części. Jak ktoś woli robić małe rogaliki dzieli ciasto na więcej części. Z każdej formujemy kulkę i wałkujemy ją w kształcie koła na grubość ok. 2 - 3 mm. Koło dzielimy na 8 porcji (tak jak pizzę), u podstawy (tej zaokrąglonej) nakładamy po łyżeczce przygotowaną masę i zwijamy rogaliki do środka (końcówkę wierzchołka smarujemy białkiem). Formujemy rogalik i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Odstawiamy do wyrośnięcia na jakieś 25–30 minut.


Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni C i wstawiamy wyrośnięte rogalki. Pieczemy ok. 15–20 minut, aż się zarumienią.

 

Lekko ciepłe smarujemy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.


Lukier

 

Wszystkie składniki łączymy. Gęstość lukru regulujemy przez dodanie wody lub cukru pudru. Smacznego!

 

***
Jako nadzienia możemy użyć również różnych owoców sezonowych, powideł, konfitury lub białego sera. Czyli tak jak lubimy. Rogaliki możemy zrobić większe, wtedy ciasto dzielimy na 2 części i wyjdzie nam 16 większych sztuk, możemy też podzielić je na 6 części i zrobić malutkie, jak wolimy.

 

[pobierz] 0.3 MB swiateczne-rogaliki-z-makiem

 

MACIEJ BARAŃSKI

Świąteczne rogaliki z makiem

przepis do pobrania

 

 

 

 

POZOSTAŁE PRZEPISY:

 

 

 

Pieczeniem chleba w domu zajmuję się od kilku lat. Mój chleb nie zawiera konserwantów, polepszaczy i innych dodatków chemicznych. Piekę chleby na zaczynie lub drożdżach. Chleb prezentowany w tym przepisie jest na drożdżach. W kolejnych przepisach - chleb pieczony na zakwasie z mąki żytniej bez użycia drożdży. Smacznego!

 

Maciej Barański

 

[pobierz] 0.1 MB chleb-pszenno-zytni-z-ziarnami

PRZEPIS PANA MAĆKA

chleb pszenno-żytni z ziarnami

 

 

Chleb pszenno-żytni składniki na zaczyn:

  • 300 g mąki pszennej typ 550
  • 150 g mąki żytniej typ 720
  • 350 g wody
  • 1 łyżeczka soli + 1/3 łyżeczki suszonych drożdży

 

Wieczorem, w dniu poprzedzającym wypiek, składniki na zaczyn wymieszać dokładnie i pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na ok. 12 godzin (powinien mieć konsystencję gęstego, lepkiego ciasta). Można zaczyn zostawić w zwykłym pojemniku plastikowym z przykrywką, pamiętając jednak, że zaczyn znacznie zwiększy swoją objętość.


Składniki na ciasto właściwe:

 

  • cały zaczyn
  • 300 g wody
  • 300 g mąki pszennej luksusowej typ 550
  • 150 g mąki żytniej typ 720
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki suszonych drożdży lub 20 dkg drożdży świeżych

 

Przygotowanie:


Wyrośnięty zaczyn połączyć z wodą i wymieszać.
Następnie dodać oba rodzaje mąki, sól oraz drożdże.
Zagnieść ciasto (mikserem z hakiem chlebowym ok. 5-6 minut, ręczenie ok. 10 minut). Pod koniec wyrabiania ciasto będzie wciąż lepkie, kleiste i raczej luźne, składniki powinny być jednak dobrze wymieszane. Nie należy dosypywać więcej mąki, mimo, że ciasto będzie nadal kleiste. Ja podzieliłem ciasto na dwie części - do jednej dodałem żurawinę. Następnie wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć szczelnie folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 3 godziny.


W między czasie ciasto należy dwukrotnie odgazować – co godzinę.

 

Oto sposób:

 

Płat ciasta złożyć jak kopertę (najlepiej dwukrotnie), uformować kulę i przełożyć ponownie do miski. Po następnej godzinie procedurę powtórzyć. Ciasto po 3 godzinach wyrastania zagnieść jeszcze raz, ponownie uformować kulę i przełożyć do formy o wymiarach np. 21 cm x 21 cm, wysmarowanej olejem i wysypanej np. otrębami (ciasto powinno sięgać mniej więcej połowy wysokości formy). Całość zawinąć w folię spożywczą lub w zwykłą reklamówkę i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia do momentu, aż ciasto urośnie do brzegów formy. Kto ma koszyk do wyrastania ciasta chlebowego może wysypać koszyk mąką i włożyć ciasto do środka. Po wyrośnięciu ciasto trzeba przełożyć na blachę - odwracając koszyk - wyłożoną papierem.


Pieczenie


Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni C, program „góra + dół” lub 180 stopni C używając termoobiegu. Wyrośnięty chleb naciąć w kilku miejscach np. ostrym nożem. Ja posmarowałem roztrzepanym jajkiem i posypałem płatkami owsianymi.

Piec ok. 40 minut na termoobiegu i ok. 1 godziny "góra + dół". Pod koniec pieczenia można chleb wyciągnąć z formy i dopiec go przez ostatnie 10 minut jedynie na kratce piekarnikowej bez niej.

Gotowy chleb powinien być ładnie zarumieniony, a ostukany od spodu - wydawać głuchy odgłos.

 

SMACZNEGO!

 

[pobierz] 0.4 MB chleb-pszenno--zytni

PRZEPIS PANA MAĆKA

chleb pszenno-żytni

Twarożek domowy
Składniki:

  • 1 litr mleka świeżego 3,2 %
  • pół cytryny
  • 2-3 krople podpuszczki
  • 1/4 łyżeczki chlorku wapnia

 

 

Przygotowanie:


Mleko podgrzać do 35-40 stopni. W czasie podgrzewania dodać sok z połówki cytryny. Rozmieszać w odrobinie mleka chlorek wapnia i dodać do podgrzanego mleka delikatnie mieszając. W małej ilości wody ok 0,20 ml wymieszać 2-3 krople podpuszczki (jeżeli chcecie wykonać ser można dodać 5 kropli). Rozpuszczoną podpuszczkę wymieszać i dodać do podgrzewanego mleka. Całość delikatnie wymieszać. Po podgrzaniu mleka do temperatury 35-40 stopni garnek z mlekiem odstawić.
Po około 1 godzinie z mleka utworzy się skrzep. Całość przelać na gęste stalowe sitko do odsączenia serwatki. Jeżeli nie macie takiego sitka, można użyć durszlaka wyłożonego lnianą ściereczką. Po odsączeniu serwatki otrzymacie gotowy twarożek.
Przygotowanie twarożku dobrze zaplanować na wieczór i odstawić go na noc na sicie do całkowitego odsączenia. Rano otrzymacie na śniadanko pyszny domowy twarożek lub serek.
Jeżeli chcecie aktywnie produkować domowy twarożek to wszystkie niezbędne do tego celu przedmioty można zakupić w jednym ze sklepów serowarskich w internecie (Podpuszczka, chlorek wapnia, płótna serowarskie itp.).

 

SMACZNEGO!

 

[pobierz] 0.1 MB twarozek-domowy

PRZEPIS PANA MAĆKA

twarożek domowy

 

 

 

Przepis na pyszne BUŁECZKI nadesłany przez Maćka Barańskiego - także jako PLIK do pobrania (pod tekstem).

 

 

Przepis na drożdżówki

Składniki:

 

0,5 kg mąki
0,5 szklanki mleka
50g drożdży
2 jajka
4 łyżki cukru
0,5 kostki margaryny lub masła

 

Przygotowanie:

 

Zrobić zaczyn - jak podrośnie, dodać do mąki, wbić jajka dodać cukier. Na końcu dodać rozpuszczone, letnie masło lub margarynę. Kiedy już ciasto podwoi swoją objętość - wyjąć je na stolnicę, lekko rozpłaszczyć i formować bułeczki. W środku każdej zrobić dołek i do każdego włożyć ser, dżem lub budyń. Jeśli wybierzemy budyń to musi być bardzo z mniejszą ilością mleka. Ja oprócz twarogu wykorzystałem wiśnie z nalewki. Gotowe bułki jeszcze raz odstawić żeby urosły (ok. 60 – 90 minut). Przed pieczeniem posmarować rozmąconym jajkiem z 3 łyżkami mleka. Piec 20 min. w temperaturze 180 stopni.

 

SMACZNEGO!

 

[pobierz] 0.9 MB maciej-gotuje---drozdzowki

 

PRZEPIS PANA MAĆKA

domowe drożdżówki

 

 

 

Dzisiaj zaprezentuję danie popularne w kuchni hiszpańskiej - tortilla española. Gotować tortillę nauczyła mnie sąsiadka mojej córki Marzenki – Seniora Isabela, podczas pobytu w Hiszpanii w Castelldefels.

Maciej Barański

[pobierz] 0.1 MB tortilla-espanyola

 

PRZEPIS PANA MAĆKA

tortilla española