Kulinaria


Kiszone warzywa są nie tylko smaczne, ale również niezwykle zdrowe.

 

Możemy traktować je jako naturalne i łatwo dostępne probiotyki, które doskonale wpływają na nasz układ odpornościowy.

 

Kwas mlekowy, zawarty w różnego rodzaju kiszonkach, oczyszcza organizm i chroni przed wieloma chorobami.

 

Jednak to nie wszystko - badania wykazały również, iż wspomaga on trawienie, przyśpiesza przemianę materii oraz zmniejsza poziom cholesterolu. Okazuje się również, że sfermentowane produkty mogą nam pomóc dbać o linię. Zawierają sporo błonnika, dzięki któremu czujemy się najedzeni i nie mamy ochoty podjadać między posiłkami. Co więcej, warzywa podczas kiszenia stają się mniej kaloryczne, ponieważ zawarty w nich cukier zmienia się w dobroczynny kwas mlekowy.

 

Wbrew pozorom, kiszone warzywa to nie tylko kapusta i ogórki. W tym wypadku możliwości są właściwie nieograniczone. Do takiego przygotowania doskonale nadają się również pomidory, papryka, marchewki, dynia oraz buraki. Nasi wschodni sąsiedzi równie często kiszą czosnek, który następnie dodają do wielu potraw, a nawet traktują jako samodzielną przekąskę. Kisić możemy również owoce np. jabłka, gruszki i śliwki.

 

Przygotowując przetowry na zimę warto wyjść poza utarte schematy, robiąc coś więcej niż kiszone ogórki i kapustę. Jeśli poszukujecie pomysłu na smaczne i zdrowe kiszonki, skorzystajcie ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Efekty z pewnością was zachwycą.

 

Przepisy na kiszone owoce oraz warzywa znajdują się TUTAJ.

 

 

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej

 

 

Jak mrozić sezonowe warzywa i owoce? Czy wiesz, że mrożenie to bardzo dobra metoda utrwalania żywności. Ale czy wszystkie warzywa i owoce można mrozić? Zobacz jakie są zalety mrożenia i jakich produktów nie powinieneś mrozić.

 

 

Właśnie trwa niedawno rozpoczęty sezon na owoce sezonowe. Warto skorzystać z przepisów na pyszne i zdrowe, owocowo-warzywne, koktajle, czyli napoje, skomponowane z surowych owoców (lub warzyw) z dodatkami. Schłodzone nie tylko wspaniale smakują w upalne dni lata. Są także wspaniałym uzupełnieniem naszej diety i mogą zaspokoić dobowe zapotrzebowanie na porcję owoców i warzyw w ogólnym bilansie spożywanych składników. Lubią je także dzieci. Wiele ciekawych przepisów znajdziemy TUTAJ. Smacznego!

 

/przepisy ze strony smaker.pl/

22 PYSZNE I PROSTE KUCHENNE TRIKI

Nawet jeśli jesteście z rana zabiegani lub wstaliście za późno, ważne jest, żeby poświęcić kilka minut na posiłek. Powinniście jeść śniadanie - daje ono energię na cały dzień. Co więcej, zdrowe śniadanie jest źródłem ważnych składników odżywczych. A co najważniejsze, jeśli jecie śniadania, macie mniejsze szanse na otyłość. Jeśli często pomijacie ten posiłek, pewnie podjadacie coś w ciągu dnia albo spożywacie dużo cukru i tłuszczu. Jajka nadają się idealnie na śniadanie. Możecie przyrządzić z nich mnóstwo prostych i szybkich dań. Poza tym zawierają sporo białka, witamin i kwasu Omega-3, a to najlepszy wybór dla tych, co chcą zdrowo się odżywiać. Pokażemy wam przepyszne pomysły, które powinniście wypróbować: zapiekane awokado z jajkami, kanapka z jajkiem, zwijane jajka, puszysty omlet i wiele innych genialnych przepisów.

 

 

Ciekawą opcją dla osób gotujących jest zawsze wymiana przepisów z innymi kucharzami-amatorami. Dzięki ciekawym pomysłom, trickom i spojrzeniem na produkty zyskujemy olbrzymi ładunek inspiracji. Siłą domowych przepisów jest ich przekładalność na warunki codziennego życia rodzinnego. Niektóre receptury pozostają w rodzinach od pokoleń i są przekazywane następnym. Dzięki serwisowi przyslijprzepis.pl możemy nie tylko zapoznać się z propozycjami jego autorki. Znajdziemy tu wiele pomysłów nadesłanych przez użytkowników sieci — internautów. Kiedy już poczujemy się swobodnie, poznając funkcje serwisu, możemy pokusić się o przesłanie redakcji własnego przepisu ilustrowanego zdjęciem naszego dania! Po przejściu do serwisu akceptujemy standardowe zgody i rozpoczynamy gotowanie. Serwis znajduje się TUTAJ. Na zdrowie!

O każdej porze roku możemy, na naszych stołach, eksperymentować z warzywami i owocami, dostępnymi w sklepach przez cały rok. Dodatkowo wiosną, w naszym menu, pojawia się sporo nowalijek i produktów sezonowych. Ponieważ codzienna porcja owoców i warzyw wpływa korzystnie na nasze zdrowie, warto urozmaicić dietę o ciekawe pomysły na sałatki. Wiele inspirujących propozycji znaleźliśmy TUTAJ. Przepisy są ilustrowane zdjęciami, a wiele z nich ma swoją wersję wideo. Przy każdym przepisie podano czas, potrzebny na przygotowanie dania oraz stopień trudności wykonania, w ocenie użytkowników strony przepisy.pl. Na zdrowie!

 

 

Dzisiaj zaprezentuję danie popularne w kuchni hiszpańskiej - tortilla española. Gotować tortillę nauczyła mnie sąsiadka mojej córki Marzenki – Seniora Isabela, podczas pobytu w Hiszpanii w Castelldefels.

Maciej Barański

[pobierz] 0.1 MB tortilla-espanyola

PRZEPIS PANA MAĆKA

tortilla española

Pieczeniem chleba w domu zajmuję się od kilku lat. Mój chleb nie zawiera konserwantów, polepszaczy i innych dodatków chemicznych. Piekę chleby na zaczynie lub drożdżach. Chleb prezentowany w tym przepisie jest na drożdżach. W kolejnych przepisach - chleb pieczony na zakwasie z mąki żytniej bez użycia drożdży. Smacznego!

Maciej Barański

 

[pobierz] 0.1 MB chleb-pszenno-zytni-z-ziarnami

PRZEPIS PANA MAĆKA

chleb pszenno-żytni z ziarnami

 

Chleb pszenno-żytni składniki na zaczyn:

  • 300 g mąki pszennej typ 550
  • 150 g mąki żytniej typ 720
  • 350 g wody
  • 1 łyżeczka soli + 1/3 łyżeczki suszonych drożdży

 

Wieczorem, w dniu poprzedzającym wypiek, składniki na zaczyn wymieszać dokładnie i pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na ok. 12 godzin (powinien mieć konsystencję gęstego, lepkiego ciasta). Można zaczyn zostawić w zwykłym pojemniku plastikowym z przykrywką, pamiętając jednak, że zaczyn znacznie zwiększy swoją objętość.


Składniki na ciasto właściwe:

 

  • cały zaczyn
  • 300 g wody
  • 300 g mąki pszennej luksusowej typ 550
  • 150 g mąki żytniej typ 720
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki suszonych drożdży lub 20 dkg drożdży świeżych

 

Przygotowanie:


Wyrośnięty zaczyn połączyć z wodą i wymieszać.
Następnie dodać oba rodzaje mąki, sól oraz drożdże.
Zagnieść ciasto (mikserem z hakiem chlebowym ok. 5-6 minut, ręczenie ok. 10 minut). Pod koniec wyrabiania ciasto będzie wciąż lepkie, kleiste i raczej luźne, składniki powinny być jednak dobrze wymieszane. Nie należy dosypywać więcej mąki, mimo, że ciasto będzie nadal kleiste. Ja podzieliłem ciasto na dwie części - do jednej dodałem żurawinę. Następnie wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć szczelnie folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 3 godziny.
W między czasie ciasto należy dwukrotnie odgazować – co godzinę.

 

Oto sposób:

 

Płat ciasta złożyć jak kopertę (najlepiej dwukrotnie), uformować kulę i przełożyć ponownie do miski. Po następnej godzinie procedurę powtórzyć. Ciasto po 3 godzinach wyrastania zagnieść jeszcze raz, ponownie uformować kulę i przełożyć do formy o wymiarach np. 21 cm x 21 cm, wysmarowanej olejem i wysypanej np. otrębami (ciasto powinno sięgać mniej więcej połowy wysokości formy). Całość zawinąć w folię spożywczą lub w zwykłą reklamówkę i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia do momentu, aż ciasto urośnie do brzegów formy. Kto ma koszyk do wyrastania ciasta chlebowego może wysypać koszyk mąką i włożyć ciasto do środka. Po wyrośnięciu ciasto trzeba przełożyć na blachę - odwracając koszyk - wyłożoną papierem.


Pieczenie


Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni C, program „góra + dół” lub 180 stopni C używając termoobiegu. Wyrośnięty chleb naciąć w kilku miejscach np. ostrym nożem. Ja posmarowałem roztrzepanym jajkiem i posypałem płatkami owsianymi.

Piec ok. 40 minut na termoobiegu i ok. 1 godziny "góra + dół". Pod koniec pieczenia można chleb wyciągnąć z formy i dopiec go przez ostatnie 10 minut jedynie na kratce piekarnikowej bez niej.

Gotowy chleb powinien być ładnie zarumieniony, a ostukany od spodu - wydawać głuchy odgłos.

 

SMACZNEGO!

 

[pobierz] 0.4 MB chleb-pszenno--zytni

PRZEPIS PANA MAĆKA

chleb pszenno-żytni

Twarożek domowy
Składniki:

  • 1 litr mleka świeżego 3,2 %
  • pół cytryny
  • 2-3 krople podpuszczki
  • 1/4 łyżeczki chlorku wapnia

 

 

Przygotowanie:


Mleko podgrzać do 35-40 stopni. W czasie podgrzewania dodać sok z połówki cytryny. Rozmieszać w odrobinie mleka chlorek wapnia i dodać do podgrzanego mleka delikatnie mieszając. W małej ilości wody ok 0,20 ml wymieszać 2-3 krople podpuszczki (jeżeli chcecie wykonać ser można dodać 5 kropli). Rozpuszczoną podpuszczkę wymieszać i dodać do podgrzewanego mleka. Całość delikatnie wymieszać. Po podgrzaniu mleka do temperatury 35-40 stopni garnek z mlekiem odstawić.
Po około 1 godzinie z mleka utworzy się skrzep. Całość przelać na gęste stalowe sitko do odsączenia serwatki. Jeżeli nie macie takiego sitka, można użyć durszlaka wyłożonego lnianą ściereczką. Po odsączeniu serwatki otrzymacie gotowy twarożek.
Przygotowanie twarożku dobrze zaplanować na wieczór i odstawić go na noc na sicie do całkowitego odsączenia. Rano otrzymacie na śniadanko pyszny domowy twarożek lub serek.
Jeżeli chcecie aktywnie produkować domowy twarożek to wszystkie niezbędne do tego celu przedmioty można zakupić w jednym ze sklepów serowarskich w internecie (Podpuszczka, chlorek wapnia, płótna serowarskie itp.).

 

SMACZNEGO!

 

[pobierz] 0.1 MB twarozek-domowy

PRZEPIS PANA MAĆKA

twarożek domowy

 

 

 

Zapraszamy do dzielenia się sprawdzonymi przepisami oraz - do wspólnego gotowania w domu! Przepisy można przesyłać na adres strony: naspokojnej@interia.pl

 

 

 

A poniżej przepis na pyszne BUŁECZKI nadesłany przez Maćka Barańskiego - także jako PLIK do pobrania (pod tekstem).

 

 

Przepis na drożdżówki

Składniki:

 

0,5 kg mąki
0,5 szklanki mleka
50g drożdży
2 jajka
4 łyżki cukru
0,5 kostki margaryny lub masła

 

Przygotowanie:

 

Zrobić zaczyn - jak podrośnie, dodać do mąki, wbić jajka dodać cukier. Na końcu dodać rozpuszczone, letnie masło lub margarynę. Kiedy już ciasto podwoi swoją objętość - wyjąć je na stolnicę, lekko rozpłaszczyć i formować bułeczki. W środku każdej zrobić dołek i do każdego włożyć ser, dżem lub budyń. Jeśli wybierzemy budyń to musi być bardzo z mniejszą ilością mleka. Ja oprócz twarogu wykorzystałem wiśnie z nalewki. Gotowe bułki jeszcze raz odstawić żeby urosły (ok. 60 – 90 minut). Przed pieczeniem posmarować rozmąconym jajkiem z 3 łyżkami mleka. Piec 20 min. w temperaturze 180 stopni.

 

SMACZNEGO!

 

[pobierz] 0.9 MB maciej-gotuje---drozdzowki

PRZEPIS PANA MAĆKA

domowe drożdżówki